Cerrahi Testere Bıçak Nasıl Seçilir? Nerelerde kullanılır?

Cerrahi testere bıçak, cerrahi alanda sert yüzeye sahip kemik yüzeylerinin şekillendirilmesinde kullanılmaktadır. Paslanmaz çelikten üretilen ve çoğunlukla tek kullanımlık olan bu medikal enstrümanlar elektrikli, havalı ya da bataryalı cerrahi motor sistemleri ile birlikte kullanılmak zorundadır. Cerrahi testere bıçaklar kesim işlemini, cihazdan gelen güç ile salınım ya da ileri-geri (resiprokal) hareket ile gerçekleştirmektedir. O zaman cerrahi testere bıçak nasıl seçilir? Nerelerde kullanılır? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Cerrahi Testere Bıçaklar Hangi Operasyonlarda Kullanılır?

Testere bıçaklar kalınlık, uzunluk ve genişlik özelliklerine göre çeşitli operasyonlarda kullanılır. Örnekler aşağıdaki gibidir.

Artroplasti

Diz, Kalça, Omuz Replasman Cerrahisi

Travma

Plak ve Çiviler

ACL (Ön Çapraz Bağ), El, Ayak ve Bilek Cerrahisi

Parmak, Ayak İmplantları, Ayak Bileği Artroplastisi, Dirsek Eklem Replasmanı

Estetik Cerrahi

Maksillofasiyal Travma

Ampütasyon Cerrahisi, Kalça Replasman Cerrahisi

Kol veya bacak gibi uzuvların ameliyatla alınması

Kalp Ameliyatı

Açık Kalp Ameliyatı Göğüs Kafesi Açma İşlemi

Cerrahi Testere Bıçak Nasıl Seçilir?

Özellikle diz artroplasti ameliyatlarında cerrahi testere bıçak seçimi çok önemlidir. Diğer testere bıçak seçimlerinde doktorun yapacağı operasyona uygun ölçülerde bıçak talebi olmaktadır. Diz artroplastisinde kesme bloğunun olması kalınlık seçimini önemli hale getirmektedir. Eğer bıçak kesme bloğuna uygun olarak seçilmez ise ya kılavuz içerisinden geçmeyecek ya da çok ince olduğu için düz bir kesi yapılamayacaktır.

Cerrahi testere bıçaklar için beyan edilen ölçülerin anlamları aşağıdaki gibidir.

  1. Kesi Genişliği: İki uç dişin dış tabanından ölçülen bıçağın genişliğidir.
    – Cerrahlar, ameliyat özelliklerine ya da mevcut ise implant cerrahi tekniğindeki önerilen bıçak ölçüsüne göre karar vermektedirler.
    – Diz artoplastisi için ana 3 ölçü; 13 mm (İnce), 19 mm (Orta) ve 25 mm (Geniş) dir.
  2. Kesi Derinliği: Bıçağın tam boyu değil, kesim yaparken erişilebilen gerçek derinliktir.
    – Diz operasyonları için genellikle 90 mm kullanılır.
    – Kalça operasyonları için genellikle 70 mm kullanılır.
    – Ama bazen firmalar ya da hastaneler stok maliyetlerini düşürmek için her iki operasyon için de 90 mm istemektedir. Çünkü 90 mm her iki ameliyatta da kullanılabilmektedir. Fakat 70 mm, diz ameliyatlarında kullanmak için kısa bir uzunluktur. Çünkü kesme bloğu faktörü vardır.
  3. Kalınlık : Paslanmaz çeliğin üst ve alt kısmı arasındaki mesafedir.
    – Kalınlık, kesme kılavuzunun kalınlığına göre belirlenmektedir. Protez (implant) markasına göre de kesme kılavuzu boşluk kalınlığı değişmektedir. Cerrahlar kullandıkları kesi kılavuzunun protez markasına veya ameliyatla ilgili sürece göre kalınlığına karar vermektedirler. Uygulanacak implantın cerrahi tekniğinde öneri olarak hangi bıçak kalınlığının kullanılacağı anlatılmaktadır.
    – Bıçak kalınlığı, kesme kılavuzundan çok daha ince olmamalıdır, çünkü bıçak, salınım işlemi sırasında kesme kılavuzunda hareket edebilir. Ayrıca bıçak kalınlığı kesme kılavuzundan daha kalın olmamalıdır, çünkü bıçak kesme kılavuzuna sürtünebilir veya bıçak kesme kılavuzuna girmeyebilir.

Kesme Bloğu

Cerrahi teknik öneri tablosu örneği

4. Bağlantı Yeri: Hangi motor markasına ve modeline uyumlu olduğunu gösteren bağlantı kısmıdır.
– Her marka motorun kendine özgü bir bağlantı yeri dizaynı vardır. Bıçak seçiminde cerrahi motor sisteminize uygun bir bıçak seçmek çok önemlidir. Eğer testere bıçak motora tam olarak yerleşmezse, ameliyat sürecinde aksamalar yaşanabilir.

Değerlendirme

Cerrahi testere bıçak satın almasını kullanıcı yapmayacak ise, öncelikle cerraha danışması gerekmektedir. Cerrah, uygulayacağı implantın cerrahi teknik dökümanından bıçak ölçülerini belirleyebilir. Eğer cerrah bu bilgiye ulaşamadıysa, testere bıçak üreticilerinden bu bilgiye nereden ulaşabileceği hakkında bilgi talep etmelidir. Üreticilerin bıçak ölçüleri arasında çok ufak milimetrik farklar olabilir. Örneğin kesi genişliği bir bıçakta 19 mm başka bir bıçakta 19,5 mm. Bu farklar cerrahi motorun insan eli ile yönetilmesinden dolayı kullanımda fark yaratmamaktadır. Fakat kalınlıkta bu 0,5 mm’ lik fark soruna yol açabilmektedir. Kalınlıktaki fark maksimum 0,3 mm olmalıdır.

Bu postu paylaş :

LinkedIn
Twitter

İlgili Postlar