Cerrahi motor sistemleri ‘nde tüm fonksiyonları tek elcekte toplamak avantajlı mı?

Ortopedi cerrahi motorları ilk piyasaya çıkışlarında tüm fonksiyonlar için ayrı elcekler olarak üretilmişlerdi. Örneğin delme, oyma ve kesme işlemleri için 3 ayrı elcek buluyordu. ( Delici elcek, Oyucu elcek, Kesici elcek ) Tüm elceklerin ayrı olması, ameliyathanede ve depolamada çok fazla yer kaplaması anlamına geliyordu. Daha sonra modüler sistemlere geçildi ve daha az elcek ile daha çok işlem yapılabilmesi hedeflendi. Peki, cerrahi motor sistemleri ‘nde tüm fonksiyonları tek elcekte toplamak avantajlı mı?

Modüler elcek cerrahi motor sistemleri mekanizmaları nasıl çalışır?

Elcek içerisinde sadece motor ve sürücü tertibatı bulunmaktadır. Delme, oyma, tel – pin sürme ve kesme fonksiyonlarının çalışmasını sağlayan ilave dişli kutusu ya da kesici mekanizmaları ataçmanların içerisinde bulunmaktadır.

Bu durumun yarattığı avantajlar;

* Dişli kutuları açıkta olduğu için yıkanabilir konumdadır.

* Depolama alanlarında tasarruf sağlanır.

* Yıkama esnasında dişli kutusu dışarıda bulunduğundan, yıkamadan dolayı yaşanan arıza oranları düşer.

Bu durumun yarattığı dezavantajlar;

* Tasarım gereği, ağırlık elcekte ön tarafta yoğunlaşmaktadır. Kullanıcı bilek sağlığı, ağırlık merkezi dengede olmadığı için uzun vadede olumsuz etkilenir.

* Elcek bozulduğu anda, tüm fonksiyonlar kullanılmaz hale gelir.

* Modüler elceklerde tak-çıkardan dolayı, vibrasyon oranı bir süre sonra artar. Bu ilk olarak kesici başlık arızalarına yol açar. Devamında diğer mekanik arızalar oluşmaya başlar.

* Modüler elceklerde vibrasyon oranının değişmesine bağlı olarak, cihazın sesinde düzenli artış gözlemlenebilir.

Sabit elcekli cerrahi motor sistemleri 'nin avantajı nedir ?

* Sabit elceklerde; örneğin kesici elcek arızalanmış ise travma operasyonları delici elcek ile gerçekleştirilebilir. Ya da diz artroplasti ameliyatı varsa ve delici / oyucu arızalanmış ise, kesici ile ameliyata devam edilebilir.

* Sabit elceklerde vibrasyon oranı sabittir ve mekanik olarak kolay arıza yaratmaz.

* Sabit elceklerde, mekanik sabit olduğu için ses sabittir.

Modüler elcek ve sabit elceklerin kullanım ömürleri, teknik servis gereklilikleri incelendiğinde avantaj ve dezavantajları nelerdir?

* Cerrahi motor sistemleri ‘nin gücünü oluşturan iç motorlar, sterilizasyon döngü sayısı kadar kullanım ömrüne sahiptirler. Travma operasyonlarında kesici ihtiyacınızın olmadığı durumlarda, kesici sabit elceğin sterilizasyon işlemine tabi tutulmaması, kullanım ömrünü otomatik olarak uzatacaktır.

* Modüler elceğin, sabit elceğe göre maruz kaldığı sterilizasyon sayısı daha yüksek olduğu için, iç motor değişim ihtiyacı çok daha kısa sürede ve ya daha sık meydana gelecektir. İç motor değişimi için, elcek teknik servise gönderilmek zorundadır. Bu süreçte kullanıcı, cerrahi motor sistemleri ‘nden uzak kalmak zorunda kalacaktır.

İki sisteminde kolaylık sağlayan alanları olduğu kadar, zorlayıcı durumları da bulunmaktadır. Bu durumda kullanıcılar nasıl seçim yapacak?

Bu sorunun cevabı, aşağıdaki soruların cevapları bulunduktan sonra verilebilir.

* Bilek sağlığını etkileyecek kadar sık ameliyat sayısı var mı?

* Cihazın teknik servise gittiği durumlarda yedek motor var mı?

* Kesici başlık arızası, testere değişim sıklığına göre hangi sıklıkta yaşanabilir?

* Kullanıcılar ergonomi ve dengeli ağırlık talebinde bulunuyorlar mı?

* Satın alınacak cihazın sterilizasyon döngüsü kaç?

* Operasyonlar neler?

* Hastanede gerçekleşen ameliyatlar neler? Sadece delici ya da sadece kesici kullanılan ameliyatlar var mı?

Bu postu paylaş :

LinkedIn
Twitter

İlgili Postlar

What Do Doctors Expect from Patients

Doktorlar Hastalardan Ne bekler?

Doktor hasta iletişimi sağlık hizmetinin yapı taşlarından biridir. Bu iletişimi sağlıklı tutmak, sadece hastanın fiziksel sağlığını iyileştirmeye değil hastanın genel refahını arttırmaya da destek sağlar.