Cerrahi motor elcek gövdesi hammaddesi neden önemlidir?

Günümüzde cerrahi motor elcek gövdesi hammaddeleri, alüminyum ya da sert plastik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı ürün dizaynlarında sadece belirli parçaların sert plastikten üretildiği görülmektedir. Üreticiler avantajlarına göre bir tercih yapmaktadır.

Cerrahi Motor Kullanım Ömrü Bakımından Değerlendirme

Cerrahi motor sistemleri yaşayan ve bakıma ihtiyaç duyan bir ürün tipi olduğu için cerrahi motor elcek elcek gövdesinde kullanılan hammaddenin türü çok önemlidir. Bu cihazlar, kullanım ömrü boyunca tamir maksadı ile her teknik servis işlemine maruz kaldığında, birbirine bağlanan parçalardaki diş ya da yivler aşınır.

Alüminyum hammadde, sert plastiğe göre bu tarz demontaj-montaj işlemlerinde daha dayanıklıdır. Plastik enjeksiyon işlemi ile oraya çıkarılan parçanın dişleri/yivleri, 2-3 teknik servis işleminden sonra kullanılamaz duruma gelebilir. Bu da parça değişimini gerektirir. Parça değişimi teknik servis maliyetinin yükselmesine neden olmaktadır.

Doğru alüminyum hammadde ile üretilen parçalar, uzun yıllar teknik servis işlemlerine maruz kalabilir. Bir parçanın uzun süre kullanılması kullanıcının işletim maliyetini düşürmesine yardımcı olmaktadır.

Cerrahi Motor Dayanıklılığı Bakımından Değerlendirme

Alüminyum, sert plastiğe göre daha dayanıklı bir malzemedir. Kullanıcılar için ürünün düşürülmesi, ya da bir yere çarpılması, her zaman yüksek olasılıktadır. Bu nedenle darbe ile kırılabilecek yapıda olan plastik parçalar ekstra maliyetlere yol açabilmektedir.

Bilindiği gibi cerrahi motor sistemleri, her ameliyat öncesinde 135°C sıcaklıkta steril edilmelidir. Bu sıcaklığa maruz kalan plastik parçalar zamanla daha kırılgan bir hale gelebilmektedir.

Cerrahi Motor Ağırlığı Bakımından Değerlendirme

Cerrahi motor sisteminin ağırlığı, cerrahın konforu ve bilek sağlığı açısından çok önemlidir. Plastik, alüminyuma göre daha hafif bir materyaldir. Cerrahi motor elcek gövdesinde kullanılmasının en önemli sebeplerinden biri budur.

“Ortopedi Cerrahi Motor Sistemi – Satın Alma İpuçları” isimli blog yazımızda, elcek ağırlığının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini işlemiştik.

Cerrahi Motor Üretim Kolaylığı ve Maliyeti Bakımından Değerlendirme

Yüksek adetli üretimlerde plastik enjeksiyon, üretim kolaylığı ve düşük maliyet sağlamaktadır. Alüminyum hammaddenin işlenmesi daha uzun sürmekte ve daha yüksek maliyetli bir ürün ortaya çıkarmaktadır.

Alüminyum dış yüzeylerde, elcek üzerine renk için ısıya dayanıklı özel bir kaplama yapılması gerekir. Fakat plastikte istenilen renk kolayca uygulanabilir. Bu da tasarımcıya özgürlük sağlar.

Daha az ömürlü olan plastik, çevresel endişeleri de gündeme getirmektedir. Geri dönüşüme uygun olmayan plastikler, çevre sorunlarına katkıda bulunabilir.

Cerrahi Motor Elcek Gövdesi Hakkında Genel Değerlendirme

Sonuç olarak, her iki hammaddenin de avantaj ve dezavantajları vardır. Cerrahi motor üreticileri kendi stratejileri ve politikaları doğrultusunda bu üretim seçimini yapmaktadırlar.

Hastane teknik şartnamelerinde sıkça karşımıza çıkan bu konu için kullanıcıların daha bilgili olmalarını istedik. Bu seçim; ürün ömrü, maliyet ve ürün geri bildirimleri gibi konular dikkate alınarak yapılmalıdır.

Bu Postu Paylaş:

LinkedIn
Twitter

İlgili Postlar