Sıvı Koruması, Cerrahi Motor Sistemlerinde Ne Kadar Önemli?

Water protection of power tools

Ameliyatlarda kullanılan ve vücut ile temas eden cerrahi motor sistemleri, sıvı ile sık sık temas eden cihazlardır. Ameliyat öncesinde buharlı otoklav cihazında steril olan cihazlar, özellikle artroplasti ve travma operasyonlarından sonra üzerine sıçrayan ve dokular nedeni ile yıkama gerektirmektedir. Bu yazımızda sizlere “Cerrahi Motorların Sıvı Koruması”nın ne kadar önemli olduğunu açıklamaya çalışacağız.

Sterilizasyon

Buharlı otoklavda temel ilke, steril edilecek malzemenin her noktasının belli bir ısıya sahip doymuş su buharı ile yeterli süre temas etmesini sağlamaktır. (Karadağ, 2005) Bu da elektronik sisteme sahip olan cerrahi motorlarınızın yüksek basınçlı su buharı ile temas etmesi anlamına gelmektedir.

Aynı zamanda otoklav cihazında meydana gelebilecek bir arızada, örneğin atık suyun boşaltılamaması gibi, cihazınız otoklav içerisinde birikebilecek su ile direkt olarak temas edebilir.

Yıkama

Cerrahi motorların, ameliyat sonrasında üzerindeki kan ve doku kalıntılarının temizlenebilmesi için su ile yıkanması gerekmektedir. Delici elçeklerdeki kanül (tel gönderilebilmesi için motor içerisinde bulunan bir kanal) ve ataçman takma bölgelerindeki girintiler için bir ön temizleme gereklidir. Bu aşamada su (musluk altında yıkama) ve dezenfektanlar ile temas etmektedir.

Enfeksiyon riski nedeni ile temizlemeyi yapan personelin, cihazla en az teması için çok kısa bir ön temizlikten sonra otomatik yıkama makinesini kullanmaları önerilmektedir.

Cerrahi motor sistemlerinin nasıl temizleneceğini ve steril edileceğini öğrenmek için buraya tıklayınız.

Cihazların sıvı koruma derecesini gösteren IP numaraları ne anlama gelmektedir?

IP kod (International Protection Code) sınıfları, elektrikle çalışan aletlerin dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirlemek için Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilmiş uluslararası bir standarttır. (IEC 60529) Güvenli çalışma şartlarını belirtmek için elektrikli ürünlere IP kodu verilmektedir.

Şekil 1. IP kod tanımlaması (IEC 60529)

Bu kod, IP harflerinden sonra gelen 2 rakam ile ifade edilir. (Şekil 1)  Bu yazımızda, sıvıya karşı koruma ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Sıvı korumasında sayı ne kadar yüksek olursa elektronikler için o kadar iyidir. Cihaz; kısa devre, nem sızıntısı, yoğuşma veya korozyon gibi nemin olumsuz etkilerinden o kadar iyi korunur.

İlk rakam, Şekil 1’de görüldüğü gibi cihazın katı cisimlere karşı korumasını göstermektedir. Cihaza insan elinin girememesinden başlayıp, toz girmemesine kadar değerlendirir. (0 ila 6 arasında)

İkinci rakam ise cihazın sıvılara karşı korumasını göstermektedir. (Şekil 2) (0-8 arasında)

Not: Eğer koşullardan biri değerlendirilmediyse X olarak gösterilir. (Örneğin IPX6)

Şekil 2. Sıvı Koruma Dereceleri (IEC 60529)

Cerrahi motorların sıvı koruması ve diğer elektronik cihazların sıvı koruması hakkında daha fazla bilgiyi FDA’nın Evaluation of Production Cleaning Processes for Electronic Medical Devices. başlıklı makalesinde bulabilirsiniz. 

Yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı cerrahi motor satın alması yaparken, üreticiden / satıcıdan ürünün IP sıvı koruma derecesi bilgisi de talep edilmelidir.

Bu postu paylaş :

LinkedIn
Twitter

Kaynakça

  • IEC 60529 Amd.2 Ed. 2.0 b:2013

  • Uzm. Dr. Adil KARADAĞ. Otoklav ile Sterilizasyon. Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Acil Servisi, SAMSUN. 4. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi – 2005

Related Posts

What Do Doctors Expect from Patients

Doktorlar Hastalardan Ne bekler?

Doktor hasta iletişimi sağlık hizmetinin yapı taşlarından biridir. Bu iletişimi sağlıklı tutmak, sadece hastanın fiziksel sağlığını iyileştirmeye değil hastanın genel refahını arttırmaya da destek sağlar.