Pnömatik Motorlarda Enfeksiyon Riski

Pnömatik Motorlarda Enfeksiyon Riski - Hava, Kontaminasyonu Artırır mı?

Ortopedi ve travmatoloji ameliyatlarında kullanılan cerrahi motor sistemleri pnömatik, elektrikli ya da bataryalı seçenekleri ile üretilmektedir. Lityum iyon batarya teknolojisinin de gelişmesi ile birlikte son dönemde en çok tercih edilen seçenek, ameliyat esnasında kullanımı kolaylaştırdığı için bataryalı sistemlerdir. Fakat birçok hastanede hala daha az arıza nedenine sahip olduğu düşünüldüğü için pnömatik sistemler kullanılmaya devam edilmektedir. Bu yazımızda sizlere “Pnömatik Motorlarda Enfeksiyon Riski” olup olmadığından bahsedeceğiz.

Pnömatik sistemlerin çalışma prensibi, basınçla gelen havanın mekanik enerjiye dönüştürülerek motoru döndürmesidir. Dolayısı ile içinden geçerek motora hareket veren havanın dışarı atılması gerekmektedir. Cerrahi motorlarda egzoz mekanizması cerrahın motoru tuttuğu sap kısmının altında yer almaktadır. Bu sebeple cerrahi işlemin yapıldığı bölgeye çok yakındır. Bazı sistemlerde bu egzoz havası ayrı bir çıkış ile direkt olarak dışarı atılmaktadır. Daha yeni sistemlerde ise hava giriş ve çıkışı aynı yerden sağlanmaktadır.

Peki bu egzoz havası kontaminasyonu arttırır mı?

H.C. Sagi ve diğerleri 2002 yılında yaptıkları bir çalışmada, ortopedide kullanılan basınçlı havalı cerrahi motorlardan gelen egzoz havasının, bakteri oluşturmasını ve cerrahi alandaki steril yüzeyleri kontamine etme kabiliyetini değerlendirmişlerdir.

Çalışmanın bir bölümü egzoz kısmından çıkan havanın, agar plakasına (Mikroorganizmaların tespiti için kullanılmaktadır.) yönlendirilmesinden oluşmaktadır. Denemeler, farklı uzaklıklardan (10, 20 ve 30 cm), farklı sürelerde (15 ve 30 saniye) iki farklı havalı motor ile gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda egzoz havasının, cerrahın eldiveni ya da önlüğüne değerek sonuçları etkilememesi için Resim 1 ve Resim 2’deki gibi iki şekilde denenmiştir. Diğer bir bölümde ise havalı motor ve bataryalı motor karşılaştırılması yapılmıştır.

Resim 1: Havalı motoru agar plakası üzerinde normal şekilde tutan el (H.C. Sagi ve diğ., 2002)

Şekil 2: Havalı motoru agar plakası üzerinde namlu bölümünden tutan el (H.C. Sagi ve diğ., 2002)

Steril agar plakalarına yönlendirildiğinde, 1 numaralı havalı motordan çıkan egzoz havası, 11 örnekten 8’inde (% 72,7) pozitif kültürler ortaya çıkarmıştır. 2 numaralı havalı matkaptan motordan çıkan egzoz havası ise, 11 örnekten 9’unda (% 81,8) pozitif kültür ortaya çıkarmıştır.

Karşılaştırma için bir havalı motor ve bir bataryalı motor benzer şekilde agar plakaları üzerinde çalıştırılmıştır. Bataryalı motorun %0 (6 da 0) ile hiç bakteri üretmediği, havalı motorun ise %77 (22 de 17) oranında bakteri ürettiği görülmüştür.

Bu denemelerde basınçlı havalı motorlardan çıkan egzoz havasının, steril yüzeylerde bakterilerin birikmesine neden olduğu görülmektedir. Agar plakalarında rastlanan koloni sayımlarının düşük olmasında kullanım süresinin kısalığı göz önünde bulundurulmalıdır. (10 ila 30 saniye) Gerçek operasyonda bu cihazların kullanım süresi 5 ila 10 dakika arasında değişmektedir. Bu sebeple kümülatif etki hesaplanmalıdır.

Bu sonuçlara dayanarak H.C. Sagi ve diğerleri (2002), intraoperatif kontaminasyon riskini azaltmak için bataryalı motorları ya da egzoz havasını operasyon alanından uzaklaştırabilen basınçlı havalı motorları önermektedir.

Bu çalışmaya göre, pnömatik sistemler mikroorganizmaların oluşmasına sebep olmaktadır. Yeni sistemlerde içeri giren hava steril bölgeden uzaklaştırılmaktadır. Fakat pnömatik sistemlerdeki en yaygın arıza, hava akışının sağlandığı hortumun motora bağlantı noktasında delinmeler ve yırtılmalar oluşmasıdır. Bu delinme ve yırtılmalar her zaman oluştuğu anda farkedilemez. Bu da steril ortamın farkedilmeden bozulması ve hastanın enfeksiyon kapması riskini ortaya koymaktadır.

Diğer faydalı içerikler için  buraya tıklayın.

Pnömatik Motorlarda Enfeksiyon Riski ile alakalı PubMed websitesinde yer alan diğer makalelere ulaşmak için buraya tıklayın.

Bu Postu Paylaş :

LinkedIn
Twitter

Kaynakça

  • H.C. Sagi, Thomas Di Pasquale, Roy Sanders and Dolfi Herscovici. 2002. Compressed-Air Power Tools in Orthopaedic Surgery: Exhaust Air Is a Potential Source of Contamination. Journal of Orthopaedic Trauma. Vol. 16, No. 10, pp. 696–700. Williams & Wilkins, Inc., Philadelphia.

Related Posts

What Do Doctors Expect from Patients

Doktorlar Hastalardan Ne bekler?

Doktor hasta iletişimi sağlık hizmetinin yapı taşlarından biridir. Bu iletişimi sağlıklı tutmak, sadece hastanın fiziksel sağlığını iyileştirmeye değil hastanın genel refahını arttırmaya da destek sağlar.